UASSYN - ZACHAREYA

Percussionist Vincent Glanzmann uit Zürich is als muzikant en componist betrokken bij een grote hoeveelheid samenwerkingen met muzikanten uit diverse richtingen. Zoals hedendaagse muziek, visuele kunst, dans en hij is actief binnen pop, jazz en improvisatie contexten. Een van zijn projecten is het trio Uassyn met Glanzmann op slagwerk, Tapiwa Svosve op altsaxofoon en Silvan Jeger op contrabas. Alles behalve normaal, dat zou het motto kunnen zijn van dit Zwitserse trio, de bezetting van sax, bas en drums heeft al een lange traditie in de jazzgeschiedenis, maar deze jongens klinken allesbehalve traditioneel. Dat heeft te maken met de ongewone patronen die Glanzmann drumt en zeker ook het unieke geluid dat Svosve uit zijn altsax haalt. “De combinatie van instrumenten is voor ons niet zo belangrijk” zegt Glanzmann “we zijn meer bepaald door onze persoonlijkheden, het gaat om het algehele geluid dat wordt gegenereerd- iets warms en ronds”. Ze werken al heel lang aan hun gemeenschappelijke geluid. “Wij kennen elkaar uit de Züricher jazzscene, ik speelde eerst met Silvan, we hadden veel ideeën en wachtten op de juiste derde persoon, toen kwam Tapiwa”, aldus Vincent.

Ze noemen hun muziek skaterjazz, “we proberen met deze jazztonaliteit via andere benaderingen tot een resultaat te komen, het beeld van een skateboarder leek ons passend, als je een board neemt en erop uit gaat, bochten maakt en trucjes doet, is het een manier om jezelf te ervaren, zo proberen we onze instrumenten te bespelen. De naam Uassyn is een compleet verzonnen woord, het straalt energie en vitaliteit uit, hetgeen ook het geval is met hun muziek, maar er is ook genoeg ruimte voor tedere ballad momenten. Ze hebben nu eindelijk de stap gezet om een album uit te brengen “Zacharya” is de 87ste uitgave in de serie Jazz thing Next Generation.

Het gaat gelijk loos in het titel- en openingsnummer “Zacharya”, fanatiek drumspel, een spetterende sax en een brommende bas, uitermate gedreven muziek met een behoorlijk vrij karakter maar het blijft wel binnen de lijntjes. In “Tuain” is er meer rust ingebouwd hoewel Vincent wel druk doende blijft met zijn slagwerk, intrigerende muziek. “Chy” is een uitermate rustig nummer, zelfs Glanzmann houdt zich in met zacht vegende brushes. Bezwerende klanken laat Svosve horen in “Dji-ut”, de muziek waaiert hier alle kanten op met een heftige stimulus van het slagwerk. Razend knappe muziek, het is goed te horen dat deze jongens al jarenlang samenwerken. Alle drie zijn te horen op (koeien)bellen in het nummer “Kheretem”, het zijn tenslotte Zwitsers, gelukkig duurt het niet al te lang en wordt de normale orkestratie weer hervat met ditmaal een vooraanstaande rol van de contrabas van Jeger. Een en al dynamiek en power, een knallende drumsolo en jubelend saxofoonspel vormen een gepast einde aan dit spannende album, wat een debuut !

Jan van Leersum

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Double Moon
Distr. : New Arts Int.

video